Talaj féregtelenítés. Sokszor vegyszermentesen is célt érünk


Hirdetés talajfertőtlenítés A talajfertőtlenítés egy fontos tavaszi munkálat. A földben élő kártevők elszaporodását gátolhatjuk meg ezzel. Talajfertőtlenítésre többféle szert is forgalmaznak Magyarországon.

Hozzászólások Növényvédőszerek » A szert itthon is széles körben alkalmazzák, és okozta már méhek tömeges pusztulását. Mosatlan zöldségeken és gyümölcsökön bárki találkozhat a mérgező anyaggal. A Magyarországon klórpirifosz néven forgalomban lévő hatóanyagot egyrészt talajfertőtlenítésre, másrészt üres raktárak fertőtlenítésére, harmadrészt a szántóföldi termények kártevői ellen alkalmazzák széles körben.

Zömükben néhány évtizeddel ezelőtt voltak széles körben használatban, ma már a többségüket visszavonták. Talaj féregtelenítés az agya a mérgező szerrel érintkezett gyereknek Az USA-ban a szer beltéri használatát ben tiltották be.

Talajfertőtlenítés

Ennek ellenére azoknak a gyerekeknek az agyában, akik magzatként nagy koncentrációban találkoztak a beltéri rovarirtásra használt szerrel, a mai napig eltérés figyelhető meg azokhoz képest, akik nem érintkeztek a vegyülettel a szert az EU-ban már nem lehet rovarirtásra alkalmazni a háztartásokban. A Columbia Egyetem kutatói 20 olyan gyerek agyát vizsgálták, akiknél a terhesség alatt az anyai vérben magas szintű klórpirifoszt lehetett kimutatni.

A kutatás eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban talaj féregtelenítés közzé talaj féregtelenítés napokban. A 7 és 10 év közötti hat fiú és 14 lány agyát a kutatók szemölcs vírus baba olyan gyerek agyával hasonlították össze, akik bizonyíthatóan nem voltak kitéve a szernek.

talaj féregtelenítés

A rovarirtó szerrel érintkező gyerekek agyában az agykéreg egyes területein megvastagodásokat figyeltek meg, míg más területek vékonyabbak voltak. Az agykéreg egyes területeinek megjelenésében mérhető különbségek voltak megfigyelhetők a két csoport között.

talaj féregtelenítés

Bár a kutatás az agyi eltérésékhez nem kapcsol rendellenességeket - azaz "csak" azt állapítja meg, hogy talaj féregtelenítés szer megváltoztatja az agyszerkezetet - ismert, hogy az érintett agyterületek szerepet játszanak a koncentrációs képességben, a döntéshozatalban, az impulzusok kontrollálásában, valamint a munkamemóriában is.

Ily módon a kutatás eredményei magyarázatot adnak arra, hogy a gyerekeknél korábban miért tapasztaltak figyelemzavart és tanulási nehézséget - írja a Scientific American.

talajfertőtlenítés

Az eredmények egybevágnak korábbi állatkísérletek eredményeivel. A rovarirtó szernek kitett patkányok agyában ugyanis szintén módosulásokat figyeltek meg - annak ellenére, hogy az állatokat az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal EPA által biztonságosnak ítélt dózisnál kisebb, tehát elvben egészségre nem káros mennyiségű szernek tették ki.

Itthon méhpusztulást okozott a szer "Tavaly a klórpirifosz alkalmazásának szabályozását módosítottuk, ugyanis beigazolódott, hogy tömeges méhmérgezést okozott. A méhek pusztulása olyan repceföldekhez volt köthető, amelyeket korábban klórpirifosszal permeteztek.

Ezért tavalytól a szer csak a repce zöld bimbós állapotáig alkalmazható, a virágport gyűjtő méhek védelmében virágzó állapotban már nem használható" - mondja Jordán László.

A zöldségeken-gyümölcsökön is találkozhatunk a mérgező anyaggal A zöldségek-gyümölcsök fogyasztásakor bárki találkozhat ezzel a vegyülettel, csekély, ám mérhető koncentrációban. Mivel a szabályozás szerint a zöldség-gyümölcs csak a megállapított élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejárta után kerülhet forgalomba, elviekben a fogyasztó nem találkozhatna a szerrel" - mondja a NÉBIH elnökhelyettese.

Egy szintén amerikai kutatásban igazolta azonban, hogy a kutatás ideje alatt biogazdaságból származó terményekkel táplált gyerekek vérében a klórprifosz és más szerves foszfor tartalmú növényvédőszerek koncentrációja jelentősen csökkent.

Amikor a gyerekek újra a megszokott, nem bio forrásból származó zöldségeket-gyümölcsöket kezdték el fogyasztani, az említett mérgező anyagok szintje a talaj féregtelenítés ismét megugrott. Fontos tudni, hogy talaj féregtelenítés gyümölcsök és zöldségek felületén lévő klórpirifosz egy alapos mosással eltávolítható, ha pedig beltérben alkalmazzák a szert, a szellőztetés felgyorsítja a lebomlását.

talaj féregtelenítés

Ennek ellenére az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal vizsgálja a szer használatának esetleges további korlátozását. Addig is, amíg a hatóságok korlátozzák a mérgező vegyületet, azoknak a családoknak, akik nem tudják megfizetni a drágább bio termékeket, a szakértők azt javasolják, hogy legyenek körültekintőek, és bő vízben mossanak meg minden zöldség-gyümölcsöt fogyasztás előtt.

A klórpirifosz A klórpirifosz széles spektrumú rovarirtó, amely kontakt- illetve gyomorméregként fejti ki hatását. Eredetileg szúnyogirtóként használták, az EU-ban ma már nincs ilyen használatban. Hatékony földigiliszták, a kukoricabogár, csótányok, hernyók, bolhák, bogarak, legyek, termeszek, tűzhangyák, és a tetvek elleni talaj féregtelenítés. Rovarölőként használják gabona, gyapot, szántóföldek, dió, zöldség és gyümölcsök, valamint pázsit és dísznövények permetezéséhez.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

A klórpirifosz egy idegméreg, mely károsíthatja az agyi, idegrendszeri fejlődést. A klórpirifosz a hazánkban forgalmazott élelmiszerek gyakori szennyezője. Forrás: kockazatos. Arra jutottunk, hogy nincs igazán jó megoldás, sajnos. Nem hivatalos verzió szerint jól be kell öntözni hipós vízzel.

Talajfertőtlenítési módszerek

Van ismerősöm, aki csinálja és esküszik rá. Én még nem mertem kipróbálni. Fóliát minden csőre drótozok. Muszáj pihentetni a földet, vagy miért?

  • Talajfertőtlenítők
  • Telepítés előtt ne feledkezzünk meg a talajban károsító rovarokról sem!

Ha mindenképp pihen a föld, a helyedben elvetném zöldtrágya növénnyel Kukorica gyomirtása » Mekkora kukoricában? Eső után?

talaj féregtelenítés

Volt e kombinálva valamivel? Talaj fertőtlenítés volt e valamivel? Japán kistraktorok » Használtam a harmadik ekefejet is a fasor mellett.

  • Talajfertőtlenítés | kor-auto.hu
  • Főoldal - Talajfertőtlenítők Talajfertőtlenítők Fontos tavaszi feladat kertjeinkben a talajfertőtlenítés is.

A nagy fehérség az mész, szántás előtt kicsit leszórtam mésszel a kertet, egy kis talajfertőtlenítés nem árt. Éjjel esett az eső ezért a föld teteje kicsit sáros volt, ennek ellenére jól ment a szántás, oú.

A talajéletnek köszönhetően alakulnak újra felvehető tápanyagokká a komposzt komponensei, tehát a talajélet fontos, ám sajnos kórokozók és talaj féregtelenítés is lehetnek a talajban. Számos kórokozó baktérium, gomba, és kártevő féreg, lárva is él a talajban Főleg a frissen kikelt csíranövények érzékenyek a különféle gombás, bakteriális betegségekre, melyek a nedves talajból fertőzhetik meg őket. Legismertebb ezek közül a palántadőlés, amit ha elkapott a csíranövény, az biztos pusztulását eredményezi. A fertőzés hatására a gyökérnyaknál elvizenyősödnek a szövetek és a növény egyszerűen eldől. Fontos tehát a talaj fertőtlenítése, amire számos módszer van, és közülük sok nem szó szerint értendő fertőtlenítést, hanem a kórokozók és kártevők egyedszámának csökkentését jelenti.

Zöldtrágya » Ahogy olvasgatom a bejegyzéseket azt veszem ki sokan nem értik a zöldtrágyázást. A zöldtrágya vetéssel nem keletkezik plussz tápanyag ami miatt nem kellene adnod műtrágyát.

A zöldtrágyanövények megkötik a szabad tápanyagokat ami miatt nem mosódik ki vagy kötődik le felvehetetlen formára.

A zöldtrágyanövény megfelelő aprítása és leszántása után a tápanyagok lebomlanak és újra felvehető formába kerülnek.

Vannak pillangós zöldtrágyanövények amik gyökerein lévő rizóbium fajok N-t kötnek meg emiatt itt keletkezik plussz tápanyag. A zöldtrágyázás jelentősége hogy fedik a talajt, elnyomják a gyomokat, erős gyökérzetükkel lazítják a talajt és egyes növények gyökérsavjaikkal talajfertőtlenítést végeznek. A szalma tarlóra szecskázása mindenképen fontos, mert nem kapsz annyi műtrágyát a a szalma árából mint amennyi tápanyagot leviszel a szalmával.

Csak akkor érdemes levinni ha trágyát adnak érte.

talaj féregtelenítés

A bedolgozott tarlómaradvány a visszaveri a napsugarakat és megköti a nedvességet így nem szárad annyi a talaj.